Waxen

Het waxen van je snowboard en ski’s vormt een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Dat een goede waxbehandeling loont merk je direct op de piste: je snowboard en ski’s glijden beter en draaien lichter.

Door het gebruik van een speciaal waxijzer kan er precies op de goede hitte gewaxed worden. De wax wordt eerst gedruppeld over het hele snowboard en vervolgens uitgestreken op de juiste temperatuur. Doordat het snowboard van te voren wordt verwarmd kan de wax extra goed in poriën van het belag trekken. Vervolgens wordt het snowboard een uurtje met rust gelaten waardoor de wax extra goed kan uitharden en deze nog dieper in het belag trekt.  Door het gebruik van deze techniek kan de wax tot wel 2x keer langer meegaan dan bij een service van een machine. Nadat de wax helemaal uitgehard is, wordt de overige wax weggeschraapt. De restjes worden ook nog verwijderd door een speciale borstel. Als laatste wordt het snowboard nog gepolijst d.m.v. een kurk.

Soorten wax

Er zijn verschillende soorten was. Wij maken gebruik van professionele was die meerdere dagen goed blijft. Je kunt koude of warme was gebruiken. We raden aan om voor vertrek al de warme was laag door ons aan te laten brengen.

Warme wax

De soorten wax die je aanbrengt met een warm strijkijzer, noemen we warme wax. Door de wax op deze manier aan te brengen dringt hij diep in de poriën van het Belag. Na het goed instrijken van de wax halen wij met een polijstrol of plastic schraper alles wat boven het belag uitsteekt, weg. Alleen de poriën blijven zo gevuld. Deze warme wax zorgt voor het makkelijk glijden en draaien van het board. Bovendien vermijd je oxidatie zodat het belag langer mee gaat.
alpine_hotwax_dropping-wax-red

Warme wax word met een strijkijzer toegebracht

Koude wax

Wax soorten uit een tube of spuitbus noemen we koude wax. Hiertoe behoren ook de blokjes waarmee je de glijlaag kunt inwrijven. Deze wassoorten geven slechts een oppervlakkige laag op het Belag. De meeste soorten zijn even snel als eenvoudig aan te brengen. Ze bieden weinig bescherming tegen het oxideren van het Belag, maar ze laten de ski’s of het board redelijk glijden en draaien. Onder het kopje Assortiment vind u verschillende soorten koude was om mee te nemen naar de piste.
alpine_express_pocket_application-02

Koude wax word met een tube of spuitbus toegebracht

Warme en koude was combineren

Een combinatie van warme en koude wax is heel goed mogelijk. Een prima methode is om bijvoorbeeld door ons een laag warme wax aan te brengen. Ter plaatse kun je dan de waxlaag onderhouden met een tube of spuitbus.

Tags: Snowboard onderhoud, snowboard waxen, snowboard slijpen, ski slijpen, ski waxen, ski onderhoud, snowboard reparatie, ski reparatie